Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011

Τα… γομάρια, ο τηλεβιβλιοπώλης και ο καλτσοδέτας


Θέλω να την πάρω σοβαρά αυτήν την κυβέρνηση, αλλά δυσκολεύομαι. Όταν στη σύνθεσή της υπάρχει ένας άνθρωπος που τον έχουμε γνωρίσει ως τηλεβιβλιοπώλη με στριγκιά φωνή (δεινότατο στην υποκριτική των πωλήσεων), συμμέτοχο σε τηλεοπτικά παιχνίδια, μαϊντανό για τηλεοπτικές σούπες, γραφικό αρχαιολάτρη, τότε δοκιμάζεται σφοδρά, σφοδρότητα, η αντοχή μας και η ανοχή μας.
Κι όταν πλάι στον σοβαρό Γιαννίτση υπάρχει ένας άνθρωπος που – όντας βουλευτής κι αυτός – αποκάλεσε τους συναδέλφους του στην αίθουσα της βουλής «γομάρια», αρχίζει το μέσα σου και ανακατεύεται στο μίξερ της αηδίας.

Στην ίδια κυβέρνηση – σαν επιβράβευση, λες – και ο άνθρωπος που πριν λίγες μέρες φώναξε σε βουλευτίνα της παράταξής του (ο άντρας!)«σιγά την καλτσοδέτα» (και σε όσους τον κοίταξαν περίεργα, αποκρίθηκε «ξέρετε πού τη γράφω», σύμφωνα με το παραπολητικό ρεπορτάζ). Γιατί; Γιατί εκείνη τόλμησε να διαμαρτυρηθεί που δεν της έδωσαν το λόγο σε μια εξαιρετικά κρίσιμη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός τους. O άντρακλας, ο πολλά βαρύς, εκείνος που θεωρεί τα απόκρυφά του… παπύρους για να γράφει γυναίκες, είναι ένας από όσους παίρνουν τη χώρα από το χέρι για να την περάσουν μέσα από φτυσίματα που οι παρατεταγμένοι Γαλλογερμανοί, αυτριακοσλοβάκοι και άλλοι μάς στέλνουν.

Έτσι, η απελπισία για την κυβέρνηση του χθες συναντάει τηναπελπισία για την κυβέρνηση του σήμερα, που έχει αναδείξει σε κυβερνητικούς ηγέτες κι άλλα φυντάνια – όπως είναι άλλοτε τσεκουροφόρος βουλευτής ή «φυτευτοί» από τα κόμματά τους που προσπάθησαν να εξυπηρετήσουν τις εσωκομματικές ισορροπίες, άκομψα, αδέξια, χωρίς να κρατούν ούτε τα προσχήματα.

Απελπισία, πυκνή σαν ομίχλη που την κόβεις με το μαχαίρι, αναδύεται και από την τακτική των κομμάτων που μαγείρεψαν μια κυβέρνηση πάνω στη φωτιά που καίει τη χώρα, με γνώμονα το εκλογικό τους κέρδος. Έτσι, ενώ ο νέος μεταβατικός πρωθυπουργός ευαγγελιζόταν «μικρό ευέλικτο» κυβερνητικό σχήμα, του φόρεσαν (και μας φόρεσαν) 49 «κομμάτια» από το παζλ μιας πολιτικής χρεοκοπημένης (πολύ πριν από τη χρεοκοπία της χώρας), που δεν σε αφήνει όχι να ελπίσεις, αλλά ούτε να ανασάνεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου